1. Különös nyugtalanság. Belülről valami elkezd finoman piszkálni, amikor azt tapasztalod, hogy valaki más olyan megtiszteltetésben, áldásban vagy szeretetben részesül, amilyet te szeretnél magadnak, vagy amilyet szerinted te érdemelnél. Az a személy, aki előidézi benned ezt a nyugtalanságot, a  féltékenységed célpontjává, áldozatává válik.

2. Gyanakvás. Az elmédet negatív gondolatok ostromolják az áldozatod jellemével, szavaival, helyzetével, tetteivel és azoknak mozgatórugóival kapcsolatban.

3. Kritizálás és Zűrzavar. Az érzelmeid az elutasítottság, a büszkeség és a bűntudat között hányódnak, miközben egyre több kérdés merül fel benned, és olyan bizonyítékokat találsz, amelyek megerősítik az áldozat iránt táplált negatív érzéseidet.

4. Megcsalattatás.  Az elméd megtelik hamis benyomásokkal és hazugságokkal, amelyek igaznak tűnnek, és már más színben látod az áldozatot, mint korábban. Nem bízol többé benne.

5. Elkezded vádolni az áldozatot. Lehet, hogy ezt nyíltan teszed, szűkebb vagy tágabb körben elhangzott kijelentéseken, pletykálkodáson keresztül támadva az áldozatot, de az is lehet, hogy csak belül a szívedben vádolod.

6. Érzelmi elhidegülés és a tisztelet megvonása. A korábbi szíves viszony közted, és a féltékenységed áldozata között elpárolog, olyan űrt hagyva maga után, amelyet újabb hazugságok és hamis vádak töltenek be, miközben a kapcsolatotok teljesen megromlik.

7. Megszállottság. A gondolataid szüntelenül az áldozat és a vele kapcsolatosan elképzelt dolgok körül forognak. Ha meglátod, vagy ha már csak a nevét is meghallod, negatív érzelmi-lelki reakciók indulnak el benned. Anélkül, hogy észrevennéd, vagy megbánást tanúsítanál miatta, a féltékenység ettől a ponttól kezdve átveszi az uralmát fölötted. Kikerül az irányításod alól, kapcsolatokat dönt romba, és életeket tesz tönkre.

8. Zaklató Szellemek. Zaklató érzések és nyomás alá kerülsz, valahányszor csak találkozol az áldozattal, vagy ha eszedbe jut. Az érzelmeidet, a döntéseidet, sőt a fizikai állapotodat (a szívverésedet, a testhőmérsékletedet, a látásodat és a hallásodat) is befolyásolja az a nyugtalanság, amely betöltötte az űrt, amely azután maradt benned, hogy a szeretet vagy a tisztelet elpárolgott belőled az illető iránt. A féltékenység szelleme költözik az életedbe.

9. Rögeszmék. Hinni kezdesz olyan hazugságokban, amelyek alátámasztják a féltékenységedet. Nem tudod józanul megítélni a dolgokat. Ez hatással van azokra is, akikkel kapcsolatban vagy, ők is átveszik a rögeszméidet, ahogy a hangvilla rezgései átterjednek az asztalra helyezett többi hangvillára.

10. Bratyizás. Keresed olyanok társaságát, akik igazolnak téged, megvédik a hozzáállásodat vagy alátámasztják az állításaidat. Közben pedig ártatlannak mutatod magadat, mintha csak őszintén keresnéd ?az igazságot?, vagy azt, hogy mi a ?jó? és a ?helyes? vallási vagy erkölcsi szempontból.

11. Elhatározás. A belülről szorongató érzések frusztrációba és haragba torkollnak. Úgy érzed, valamilyen elhatározásra kell jutnod a dologgal kapcsolatban.

12. Tervezés. Terveket kezdesz készíteni arra vonatkozóan, hogyan tudnál felülkerekedni ebben a helyzetben, a legfontosabb célod az lesz, hogy leleplezd vagy eltávolítsd az áldozatot, és tiéd legyen az uralom. Az enyhébb változatban csak arról van szó, hogy ?ki akarsz szállni? a konfliktusból, miközben úgy érzed, hogy becsaptak, és magaddal viszed azokat is, akik együtt éreznek veled.

13. Konfrontáció. A ?pulykaméreg? - azaz állapot, amikor a féltékenység által keltett negatív érzések és hamis meggyőződések teljesen magukkal ragadnak - arra késztet, hogy cselekedj. Ezen a ponton a féltékenység átveszi a kezdeményezést. Semmi sem számít többé: se a kapcsolatok, se a barátságok, se az anyagiak, se a jó hír, se a múlt.

Bonnie Chavda

Részlet: Az Eredendő Bűn című könyvéből

 

Továbbköltözött: uzene.blogolj.net

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Elfogadod a lelkitársadat?
Igen, ha megtalálom.
Igen, mert megvárom
Nem hiszek benne.
Nem érdekel
Diavetítő